Részletek
Azt rebesgetik, hogy sok lúd disznót győz… Hát ez most kiderül: hadd lássuk finomabb-e a libaszalonna a hasaljánál:)) Február 22-én Tarhoson, a Libás Tanyán kerül megszervezésre a SzalonnaFeszt gasztrokulturális mozgalom első
Részletek
Azt rebesgetik, hogy sok lúd disznót győz…
Hát ez most kiderül: hadd lássuk finomabb-e a libaszalonna a hasaljánál:))
Február 22-én Tarhoson, a Libás Tanyán kerül megszervezésre a SzalonnaFeszt gasztrokulturális mozgalom első magyarországi kiadása, ahova várunk szeretettel minden szalonnakedvelőt.
14 éve szervezzük Erdélyben, évente több településen is minden év februárjában, a Farsangi ünnepkör részeként ezt a közösségépítő, hagyományápoló, bohókásan jókedélyű eseménysorozatot, amelynek keretében a magyar gazdaember egyik valamikori legalapvetőbb eledele, a mostanság méltatlanul mellőzött SZALONNA kerül terítékre, és mérettetik meg.
Erdélyben idén Kolozsvárott, Brassóban, Sepsiszentgyörgyön, Csíkszeredában, Borszéken, Homoródalmáson, Szilágysámsonban és Mákófalván lesz megszervezve.
No, meg persze elsőként Magyarországon, Tarhoson, a Libás Tanya udvarán, az alábbiak szerint:
A jó hangulatért a tanyát belengő finom illatokon és jó borokon túl Fodor Neti Sándor kalotaszegi prímás és zenekara lesz a felelős.
HAGYOMÁNYOS TANYASI DISZNÓVÁGÁS
– Ezzel indítjuk a napot. Kábítunk, szúrunk, perzselünk egy szép nagy röfit, hogy a nap folyamán senki éhen ne haljon. Tehát érdemes korán kelni, időben ideérni legalább 7,30-ig. különösen, ha valaki az ilyenkor szokásos hagymásvért is meg szeretné kóstolni.
HELYI TERMELŐK ÉS GAZDÁK VÁSÁRA
– 10 óra körül nyitjuk a helyi termelők és gazdák vásárát, amelyen rengeteg finomság várja a látogatókat: füstölt áru, szörpök, lekvárok, mézek, sajtok, savanyúságok, házikenyér, csöröge, sütemények. A vásárra eladóként a lap alján levő telefonszámon lehet jelentkezni Február 15-ig.
SZALONNASÜTÉS, BOGRÁCSOZÁS
– Igazi tanyasi lacikonyhát müködtetünk a nap folyamán: libatepertő, bográcsozás, szalonnasütés
DISZNÓTOROS MENÜ ASZTALFOGLALÁSSAL
– hagymás vér
– rántott szelet / pecsenye
– orjaleves
– hurka-kolbász
– csöröge – desszert
Mindez kalotaszegi muzsikával és jókedvvel fűszerezve, minőségi borokkal bolondítva. A háztáji szaftokat pedig kovászos, kemencében sült házikenyérrel lehet majd mártogatni.
A SZALONNÁK NAGY MEGMÉRETTETÉSE – ZSŰRIZÉS
– 15-17 óra között Zsűrizés – a legfinomabb szalonnák díjazása / Figyelem: Szakmai zsűrizés is lesz, de a közönség is zsűrizhet egy „kóstolójegy megváltásával!
A szalonnák versenyén kb. 20 személy számára biztosítunk kóstolási lehetőséget a közönség soraiból olyan személyeknek akik vállalják, hogy a kiosztandó közönségdíj eldöntéséhez pontozzák az egyes kiállított termékeket. Kóstolójegyet a helyszínen lehet vásárolni.
Ez a nap fénypontja, ebből ne maradj ki!
Ha vágtál disznót / akár a szomszédét is / és feláldozol a jókedv és barátkozás oltárán egy tenyérnyit belőle, akkor mielőbb jelentkezz telefonon: Molnár Pista / Libás Tanya: 06 30 857 5372. A tálalást is díjazzuk, úgyhogy próbáld meg ünneplőbe öltöztetni a szalonnádat, díszítsd és tálald tetszésed szerint a bemutató táladat.
Ha nem vágtál disznót, akkor is itt a helyed: váltsál a helyszínen egy kóstolójegyet, és gyere a zsűribe, segíts eldönteni, kié a legjobb szalonna. Pontozásoddal fő alatt segítheted a versenyző komádat is, de azért igyekezz tárgyilagos is lenni, ahogy az zsűritaghoz illik:))
SZALONNAFESZTES BORKÓSTOLANCIA
– 17 órától egy különleges pincészet borait mutatja be a borgazda, igazi SzalonnaFesztes borkorcsolyák társaságában: jóféle szalonnák, kolbászok, libatöpörtő, sajtok és csörögék. FIGYELEM,
BULIVESZÉLY: A körülbelül két-három órás kulináris gyönyörhullámokat követően az est nótázásba és táncolásba görbülhet át. A muzsikusok innen sem fognak hiányozni:)) Asztalfoglalás telefonon: 06 30 857 5372
TOMBOLA – FŐ DÍJ: EGY 100 KILÓS HÍZÓ
– a helyszínen megvátlható tombolákkal igazi háztáji termékeket lehet majd nyerni. Többek között, fődíjként egy 100 kilós tanyasi sertést!
Időpont
Február 22(szombat) 10:00
Helyszín
Libás tanya
Tarhos, Libás Tanya